Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Διαδρομές Εκπαιδευτικού Τουρισμού στη Λάρνακα#EduTourism

 

Ένα από τα κύρια θέματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες της έρευνας που έλαβε χώρα σε Ελλάδα και Κύπρο στα πλαίσια της Πράξης  «Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – EduTourism» για την διερεύνηση απόψεων νέων και επαγγελματιών τουρισμού πάνω στον εκπαιδευτικό τουρισμό, ήταν η ανάδειξη των κύριων χαρακτηριστικών των επιλεγμένων περιοχών που θα συμπεριληφθούν στα πακέτα εκπαιδευτικού τουρισμού. Από τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν στην Λάρνακα της Κύπρου φαίνεται ότι η Κύπρος ως προορισμός εκπαιδευτικού τουρισμού μπορεί να βασιστεί στο φυσικό περιβάλλον , την ιστορία, την παράδοση, την θρησκευτική κληρονομιά και την γαστρονομία.

Σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν δημιουργήθηκαν τρεις διαδρο
μές εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κύπρο που αποτελούνταν από μια διαδρομή που αφορούσε στη Γαστρονομία-Οινογαστρονομία, μία που αφορούσε στην Παράδοση, το Περιβάλλον και τη Θρησκευτική κληρονομιά και μια πολιτιστική διαδρομή.

Η Γαστρονομική-Οινογαστρονομική διαδρομή περιλαμβάνει τα Μελισσοχώρια Λάρνακας που αποτελούν ένα σύμπλεγμα εννέα μελισσοπαραγωγικών κοινοτήτων της ορεινής Λάρνακας, γνωστά και ως «Μελισσοχώρια Λάρνακας», το Οινοποιείο «Κτήμα Χριστούδια», στο χωριό Κάτω Δρυς όπου καλλιεργεί αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, και περιοχές φημισμένες για την παραγωγή τοπικών προϊόντων , όπως η Αθηένου γνωστή για το  στρογγυλό «κοινό ψωμί» της Κύπρου, το  παραδοσιακό Αθηενίτικο λοκούμι, που μοιάζει με κουραμπιέ και προσφέρεται ως κέρασμα στους καλεσμένους του γάμου στην Κύπρο και το Χαλλούμι αλλά και τα Λεύκαρα όπου παρασκευάζονται με την παραδοσιακή μέθοδο τα Λευκαρίτικα Λουκούμια. Τέλος, στο χωριό Άγιος Θεόδωρος παρασκευάζονται τα λεπτά παραδοσιακά ζυμαρικά «Μακαρόνια της Σμίλας» ή «Μακαρόνια του Σκλινιτζιού».

Η δεύτερη διαδρομή συνδυάζει την Παράδοση, το Περιβάλλον και τη Θρησκευτική κληρονομιά και περιλαμβάνει το Βυζαντινό Ναό Άγιου Λάζαρου στη Λάρνακα που αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο και την Εκκλησία Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι με σπάνια ψηφιδωτά του 6ου αιώνα. Επίσης, σχετικά με το φυσικό περιβάλλον στη διαδρομή συναντάται η Αλυκή Λάρνακας που είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων λιμνών έκτασης 2,2 χλμ² και την Λίμνη Βορόκληνης που αποτελεί ένα από τους επτά φυσικούς υγροτόπους της Κύπρου και φιλοξενεί 190 είδη πουλιών. Οι προορισμοί που αναδεικνύουν την παράδοση περιλαμβάνουν την πανήγυρη του Κατακλυσμού & Τσιαττιστά που αποτελεί την μεγαλύτερη και παλαιότερη ετήσια γιορτή της Λάρνακας, το Λευκαρίτικο Κέντημα ανεκτίμητη πολιτιστική σημασία και το Εργαστήριο Καλαθοπλεκτικής όπου καλωσορίζει τους επισκέπτες για να μάθουν για τα διάφορα είδη παραδοσιακών καλαθιών.

Η τρίτη διαδρομή περιλαμβάνει πολιτιστικούς προορισμούς, όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας που κτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ, τις Καμάρες, το διατηρημένο υδραγωγείο της Λάρνακας του 18ου αιώνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας όπου περιλαμβάνει εκθέματα που αφηγούνται τις ιστορίες των αρχαίων κοινοτήτων και τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στην πόλη και επαρχία Λάρνακας από την Ακεραμική Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο και το Μουσείο Πιερίδη όπου η συλλογή του συγκροτήθηκε από την οικογένεια Πιερίδη και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα πολιτισμού του νησιού. Τέλος, η διαδρομή περιλαμβάνει  τα Εργαστήρια Τέχνης Γειτονιάς Καλλιτεχνών Λάρνακας όπου βρίσκονται τα εργαστήρια εννέα εικαστικών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων γλύπτες, κεραμιστές και ζωγράφοι.

Η πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο & Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας

  Το πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας με συνολική έκταση 840 εκταρίων. Έχει κηρυχθεί από το 1990 σε Εθνικό Δασικό ...