Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι με άρωμα κρασιού #EduTourism

 

Στο φυσικό περιβάλλον της ορεινής Λάρνακας, με θέα το γραφικό χωριό του Κάτω Δρυ, βρίσκεται το οικογενειακό οινοποιείο Κτήμα Χριστούδια. Το χωριό είναι ιδανικό για την καλλιέργεια σταφυλιών χάρη στο ευνοϊκό κλίμα και τις μοναδικές ιδιότητες του εδάφους. Το οινοποιείο καλλιεργεί αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες αμπέλου: Μαύρο, Ξυνιστέρι, Μαραθεύτικο, Σπούρτικο, Γιαννούδι και Μάλαγα. Παράγει επίσης εδέσματα από μούστο όπως ο «σουτζούκος», που φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο μέχρι σήμερα.

Ο τρύγος ξεκινά περί τα μέσα Αυγούστου και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο και οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία καθώς και να επισκεφθούν το οινοποιείο για γευσιγνωσία κρασιού, ξεναγήσεις και γεύματα που παρασκευάζονται με τοπικά προϊόντα.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη στο οινοποιείο περιλαμβάνει ξεναγήσεις που σχετίζονται με την διαδικασία παραγωγής κυπριακών κρασιών και συνοδεύεται από με γευσιγνωσία των προϊόντων που παράγονται στο Κτήμα. Ο επισκέπτης γνωρίζει μέσα από μια βιωματική εμπειρία τον κόσμο του κρασιού από την συγκομιδή των σταφυλιών έως την εμφιάλωση. Δίνεται η δυνατότητα περιπλάνησης στο μουσείο που στεγάζεται στο κτήμα και περιλαμβάνει ντόπια παραδοσιακά εδέσματα και κρασιά, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τους αμπελώνες.

Τέλος σίγουρα γνωρίζεις το brunch που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ίσως δεν γνώριζες είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει το «Μπούκωμα» και ότι μπορείς να γευτείς  αυθεντικές συνταγές στο οινοποιείο.

Συμπερασματικά η εκπαιδευτική διάσταση του τουρισμού μπορεί να λάβει χώρα σε ένα οινοποιείο, συνοδευόμενη από αυθεντικές εμπειρίες γευσιγνωσίας, μάθησης και γνωριμίας με παραδοσιακές και ντόπιες συνήθειες φαγητού και ποτού.

 

Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο & Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας

  Το πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας με συνολική έκταση 840 εκταρίων. Έχει κηρυχθεί από το 1990 σε Εθνικό Δασικό ...