Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Διαδρομές εκπαιδευτικού τουρισμού στην Λευκωσία# EduTourism

 


Στη Λευκωσία, Κύπρου πραγματοποιήθηκε έρευνα πεδίου στα πλαίσια της Πράξης  «Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – EduTourism» με στόχο την καταγραφή απόψεων νέων επαγγελματιών τουρισμού και εκπαίδευσης για τον εκπαιδευτικό τουρισμό. Το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε ανέδειξε πως η πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρούν πως η Λευκωσία ως προορισμός εκπαιδευτικού τουρισμού έχει να αναδείξει στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον , την ιστορία, την παράδοση, την θρησκευτική κληρονομιά και την γαστρονομία της.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) που ανήκει στους Δικαιούχους της Πράξης δημιούργησε τρεις διαδρομές εκπαιδευτικού τουρισμού που αφορούν την περιοχή της Λευκωσίας και αφορούν τις πιο δημοφιλείς θεματικές που αναδείχθηκαν μέσω της έρευνας πεδίου.

Η Γαστρονομική-Οινογαστρονομική διαδρομή περιλαμβάνει το Οινοποιοίο Ιεράμπελος – Φαρμακάς, Γλυκά Κουταλιού Ελένη – Φαρμακάς, M.K.K. Kakathimi – Φαρμακάς. Ο επισκέπτης ακολουθώντας τη συγκεκριμένη προτεινόμενη διαδρομή έχει τη δυνατότητα γευτεί, να παρακαλουθήσει και να ενημερωθεί αναφορικά με την παραγωγή και δημιουργία παραδοσιακών και μη εδεσμάτων και ποτών στην περιοχή της Λευκωσίας.

Η δεύτερη διαδρομή αφορά στην Παράδοση, το Περιβάλλον και τη Θρησκευτική κληρονομιά και περιλαμβάνει το πάρκο Αθαλάσσας, Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, Μονή Αγίου Ηρακλειδίου, Εκκλησία Αγίου Γεωργίου – Καμπί, Τέμενος Ομεριέ, Φράγμα Ξυλιάτου, Φικάρδου, Μονοπάτι φύσης  “Πικρόβρυση της Μερίκας”. Η εν λόγω διαδρομή προσφέρει στον επισκέπτη μια βιωματική εμπειρία γνωριμίας της περιοχής της Λευκωσίας μέσα από την εξερεύνηση προορισμών με παραδοσιακό υπόβαθρο.

Η τρίτη διαδρομή πολιτιστικού ενδιαφέροντος συνίσταται από τα ενετικά τείχη Λευκωσίας, την Πύλη Αμμόχωστου Λευκωσίας, τον αρχαιολογικό χώρου Ταμάσου, το μνημείο Ελευθερίας, Λουτρά Ομεριέ ή Χαμάμ Ομεριέ, Βιβλιοθήκη, Learning Resource Center «Στέλιος Ιωάννου» Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πλατεία Ελευθερίας. Στην εν λόγω διαδρομή ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με μνημεία, μουσεία και προορισμούς με πολιτιστικό υπόβαθρο.

Οι τρείς διαδρομές που προτείνει το EduTourism στο πλαίσιο επίσκεψης στην Λευκωσία Κύπρου ταιριάζουν σε επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον προορισμό μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, συνδυάζοντας τη διασκέδαση και τον τουρισμό με την εκπαίδευση.

 

Η πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο & Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας

  Το πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας με συνολική έκταση 840 εκταρίων. Έχει κηρυχθεί από το 1990 σε Εθνικό Δασικό ...