Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Πως εντάχθηκε η ΤΠΕ στην εκπαίδευση;

 


Ο όρος ΤΠΕ αναφέρεται σε όλα τα μέσα πληροφορικής τεχνολογίας, δηλαδή τους υπολογιστές, τα συστήματα, τις ψηφιακές συσκευές, τα λογισμικά κλπ. Η ΤΠΕ βρίσκεται στην καθημερινότητα του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού και οι επιδράσεις της μπορεί να εντοπιστούν στις πτυχές της κοινωνίας, όπως η εκπαίδευση και η απασχόληση.

Η δεκαετία του 1980 σηματοδοτεί την εισαγωγή της στον κλάδο της εκπαίδευσης. Πραγματοποιείται για πρώτη φόρα η εφαρμογή και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης, κυρίως με τη μορφή ραδιοφώνου, τηλεόρασης και κάποιων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέχρι τον 21ο αιώνα ο ηλεκτρονικός υπολογιστής συνιστά την κατεξοχήν σύνδεση της εκπαίδευσης με την τεχνολογία, καθώς άνοιξε το δρόμο για την πρόσβαση στις πληροφορίες μέσω της χρήσης του διαδικτύου.

Πλέον η χρήση της ΤΠΕ αποτελεί καθημερινότητα για εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές, αφού ανήκει πλέον στις νέες παιδαγωγικές μεθόδους που έχουν εδραιωθεί τη σύγχρονη εποχή. Ο ρόλος του εκπαιδευτή από πηγή γνώσης έχει μετατραπεί σε καθοδηγητή και συνοδοιπόρο στο ταξίδι ανακάλυψης της γνώσης.

Από την άλλη μεριά έχει αποδειχθεί ότι η διδασκαλία με τη χρήση νέων τεχνολογιών ενισχύει την ενεργή στάση των μαθητών, μιας και καλούνται να μάθουν πως να χειρίζονται τους υπολογιστές σωστά έτσι, ώστε να αποκτήσει και η χρήση διδακτική αξία. Ακόμη συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητευόμενων, αφού δίνεται η δυνατότητα να δημιουργεί, να παρατηρεί, να αναζητά, να διαπιστώνει, να κρίνει και να εξάγει συμπεράσματα.

Ωστόσο είναι αναγκαίο να λαμβάνεται υπόψιν η παιδαγωγική αξιοποίηση της ΤΠΕ στη διαδικασία της μάθησης. Οι νέες τεχνολογίας δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν μαθησιακά αποτελέσματα στο σχολείο ή σε άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Εντάσσονται σε ένα ευρύτερο παιδαγωγικό και διδακτικό πλαίσιο και χρησιμοποιούνται επικουρικά μαζί με άλλες παιδαγωγικές μεθόδους και πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο & Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας

  Το πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας με συνολική έκταση 840 εκταρίων. Έχει κηρυχθεί από το 1990 σε Εθνικό Δασικό ...