Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Πως διαμορφώνεται η εκπαίδευση τον 21ο αιώνα;

 



Οι γοργοί ρυθμοί εξέλιξης των τεχνολογικών μέσων, εφαρμογών και εργαλείων στην εποχή που διανύουμε επιφέρει νέες προκλήσεις στην εκπαίδευση. Ήδη η χρήση του διαδικτύου κατέχει πλέον καίριο ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η αξιοποίηση παιχνιδιών που υπάρχουν σε πλατφόρμες μάθησης, η δημιουργία ιστοσελίδων και η αναζήτηση όρων ηλεκτρονικά, η εξ ’αποστάσεως διδασκαλία είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα που προκαλούν τέτοιες σκέψεις.

H γενιά των μαθητών της σύγχρονης κοινωνίας μπορεί εύλογα να ειπωθεί ότι έχει και την μεγαλύτερη οικειότητα με το διαδίκτυο, λόγω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων από μικρή ηλικία, αφού είναι και γόνοι μιας καθομολογία τεχνολογικής εποχής. Η εξοικείωση τούτη έχει αξιοποιηθεί για να διευκολύνει τη διαδικασία της μάθησης υποβοηθώντας ,με τη χρήση διάφορων μέσων, τη διδασκαλία.

Οι εκπαιδευτικοί από την άλλη μεριά αποκτούν καινούριο ρόλο, ένα ρόλο συνεργατικό και επικουρικό στο ταξίδι της δόμησης και ανακάλυψης της γνώσης, αντικαθιστώντας αυτόν του κύριου και μοναδικού φορέα της γνώσης. Απαιτούμενη πλέον ανάγκη βέβαια αποτελεί η κατάρτιση των εκπαιδευτών πρώτα έτσι, ώστε να βρίσκονται σε θέση να οργανώσουν τα μαθήματα με τη χρήση των εργαλείων ΤΠΕ και να ανταπεξέρχονται εν γένει στις ανάγκες της εποχής. 

Τέλος βάσει των δεδομένων από τη Διεθνή Επιτροπή η εκπαίδευση και η γνώση του 21ου αιώνα χρειάζεται να ενθαρρύνει τον εκπαιδευόμενο να μαθαίνει, να ενεργεί, να ζει και να συνεργάζεται, καθώς και να υπάρχει.

Επομένως γίνεται αντιληπτό αφενός πως η εισαγωγή της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο διδασκαλίας, να δημιουργεί κίνητρο και ενδιαφέρον στους εκπαιδευόμενους. Οι σύγχρονοι εκπαιδευόμενοι αφετέρου, γεννιούνται και περικλείονται από τεχνολογικά ερεθίσματα κάνοντας χρήση ψηφιακών μέσων  ήδη από την προσχολική ηλικία. Οι δύο παραπάνω παράμετροι συνδυαστικά άνοιξαν το δρόμο για τη δημιουργία νέου πλαισίου για τους στόχους της εκπαίδευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο & Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας

  Το πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας με συνολική έκταση 840 εκταρίων. Έχει κηρυχθεί από το 1990 σε Εθνικό Δασικό ...