Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Γιατί ταξιδεύουν οι άνθρωποι;

 

Η ανάγκη για επαφή είναι αυτή που κίνησε τον άνθρωπο ήδη από την αρχαιότητα να ταξιδέψει σε διαφορετικούς πολιτισμούς ώστε να πάρει στοιχεία και να μεταδώσει τα δικά του. Όταν εφευρέθηκαν οι πρώτες μορφές χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορικών μέσων ξεκίνησαν και τα  πρώτα οργανωμένα ταξίδια. Οι άνθρωποι από τα εύπορα κοινωνικά στρώματα της Μεσοποταμιάς, της Αιγύπτου και της Ελλάδας  μπόρεσαν να μετακινούνται για λόγους εμπορικούς, πολιτισμικούς, θρησκευτικούς αλλά και ψυχαγωγικούς.

Η ρωμαϊκή περίοδος σηματοδοτεί την ανάπτυξη του τουρισμού με τη δημιουργία των ρωμαϊκών οδών, που διευκόλυνε την πραγματοποίηση ταξιδιών στην Ευρώπη. Οι πρώτα οργανωμένοι ταξιδιωτικοί οδηγοί εμφανίζονται, για να εκμεταλλευτούν τις προσφορές τους οι εύποροι κατά τις θερινές διακοπές που θεσπίστηκαν το μήνα Αύγουστο.

Την περίοδο του Βυζαντίου κάνει την εμφάνιση του το φαινόμενο της φιλοξενίας σε μοναστήρια και εκκλησίες και δημιουργούνται οι πρώτοι ξενώνες, αλλά η κατάκτηση του Βυζαντίου από τους Οθωμανούς να εμποδίζει την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης. Την μεσαιωνική περίοδο όμως πραγματοποιούνται ταξίδια για θρησκευτικούς λόγους και πολιτιστικά δρώμενα με κύριο τόπο άφιξης τους Άγιους Τόπους.

Φτάνοντας στην σύγχρονη περίοδο του τουρισμού τον 17ο αιώνα, κάνουν την εμφάνισή τους  τα ταξίδια, γνωστά ως Grand Tour. Αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης των νεαρών ευγενών, στοχεύοντας στην ανάπτυξη της πνευματικής τους καλλιέργειας. Η βελτίωση στο οδικό δίκτυο, με την εφεύρεση της άμαξας κάνει τα ταξίδια γρηγορότερα και πιο βολικά. Τον 18ο αιώνα πραγματοποιούνται ταξίδια για χρήση ιαματικών λουτρών και θεμάτων υγείας.

Με την εξάπλωση του σιδηροδρόμου ανοίγει πλέον και ο δρόμος για την οικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και για τη δημιουργία οργανωμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων. Ακόμη ξεκινούν τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς με τα πρώτα ατμόπλοια, που μειώνουν και τα κόστη μετακίνησης.

Εφεξής οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις του 20ου με την εφεύρεση αυτοκινήτων, νέων δομών όπως χιονοδρομικά κέντρα και καταλύματα και την μείωση των τιμών, ο τουρισμός εξαπλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και τα κίνητρα των ταξιδιών αποκτούν και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Στη σύγχρονη εποχή ταξίδια πραγματοποιούνται από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων καθώς υπάρχει πληθώρα επιλογών και τα κίνητρα για απόδραση διαφέρουν. Άλλοι επιλέγουν τον μαζικό τουρισμό, άλλοι τις εναλλακτικές διακοπές.

Ο θεματικός τουρισμός δεν αποτελεί παρθενογένεση του 21ου αιώνα, όπως φαίνεται και από την ιστορική αναδρομή. Οι μορφές του εκπαιδευτικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού, τουρισμού υγείας προϋπήρχαν των μαζικών μετακινήσεων και επανεμφανίζονται μετά τις επιπτώσεις του τελευταίου σε κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο & Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας

  Το πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας με συνολική έκταση 840 εκταρίων. Έχει κηρυχθεί από το 1990 σε Εθνικό Δασικό ...