Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Μια πολιτιστική εμπειρία στην Κύπρο #EduTourism

 Ένα ταξίδι για να αποκτήσει εκπαιδευτική εμπειρία, μπορεί να συνοδεύεται από επισκέψεις σε μέρη με ιστορικό και αρχαιολογικό υπόβαθρο. To EduTourism προτείνει μια διαδρομή με πολιτιστικό χαρακτήρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού στην Κύπρο.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο της Λάρνακας δεσπόζει στο τέλος του παραλιακού δρόμου των Φοινικούδων. Κτίστηκε αρχικά στα τέλη του 14ου αιώνα μ.Χ. από τον Λουζινιανό βασιλιά της Κύπρου Ιάκωβο Α΄ (1382-1398) και αποτελούσε μέρος της αλυσίδας των αμυντικών έργων που έγιναν τότε για να επιτηρούν και να προστατεύουν τη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού.

Το όμορφα διατηρημένο υδραγωγείο της Λάρνακας του 18ου αιώνα γνωστό ως «Καμάρες» πήρε το όνομά του από τις χαρακτηριστικές αψίδες. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μνημείο. Το υδραγωγείο χτίστηκε σε ρωμαϊκό στυλ το 1746 από τον Τούρκο κυβερνήτη της Λάρνακας Μπεκίρ Πασά, ο οποίος το χρηματοδότησε από δικές του πηγές για να μεταφέρει νερό στη Λάρνακα από τον ποταμό Τρέμιθο, αλλά και από άλλες μικρότερες πηγές επιλύοντας έτσι το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας. Για ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής, που είναι περίπου 10,5 χλμ., το νερό μεταφερόταν από αυλάκι, αλλά σε τρία διαφορετικά σημεία όπου το έδαφος ήταν χαμηλό κτίστηκαν 75 καμάρες. Το υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε το 1939 και η λειτουργία του αντικαταστάθηκε από σύγχρονους αγωγούς.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λάρνακας τα εκθέματα αφηγούνται τις ιστορίες των αρχαίων κοινοτήτων και τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στην πόλη και επαρχία Λάρνακας από την Ακεραμική Νεολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Το Μουσείο Πιερίδη - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου είναι το παλαιότερο ιδιωτικό μουσείο στην Κύπρο και στεγάζεται στην πατρογονική κατοικία της οικογένειας Πιερίδη - ένα κτήριο αποικιακού χαρακτήρα του 1825. Η συλλογή του Μουσείου συγκροτήθηκε από την οικογένεια Πιερίδη και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα πολιτισμού του νησιού.


Καταγράφει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου στην πορεία χιλιάδων ετών.Η Γειτονιά Καλλιτεχνών στην παλιά Τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας αποτελείται από δύο δρόμους που εφάπτονται της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά. Εκεί βρίσκονται κρυμμένα τα εργαστήρια εννέα εικαστικών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων γλύπτες, κεραμίστες και ζωγράφοι. Εμπνευσμένοι από την αρχαία κυπριακή λαϊκή τέχνη, οι καλλιτέχνες θα σας καλωσορίσουν να τους παρακολουθήσετε ενώ δημιουργούν τα έργα τους ενώ ορισμένοι προσφέρουν και μαθήματα.

 

Μια εκπαιδευτική διαδρομή μέσα από τη επίσκεψη των πέντε προορισμών με σημαντικό παρελθόν στο νησί της Κύπρου, αποτελεί εναλλακτική επιλογή τουρισμού για παιδιά, νέους και μεγάλους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν την ταξιδιωτική εμπειρία με γνώση.

  

Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Περιηγηθείτε στο Εθνικό Δασικό Πάρκο & Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αθαλάσσας

  Το πάρκο Αθαλάσσας βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Λευκωσίας με συνολική έκταση 840 εκταρίων. Έχει κηρυχθεί από το 1990 σε Εθνικό Δασικό ...